2011. január 29., szombat

31. Amikor nem szól a zene...

Elisabeth Elliot írása
Életünkben néha olyan időszakokhoz érünk, amelyek üresnek és némának tűnnek. Ilyen vagy olyan oknál fogva szinte semmi sem megy. Nemrégiben úgy éreztem, hogy az én életemben is elhallgatott a "zene" mindössze néhány nap leforgása alatt, egy elutasítás, egy veszteség, egy monumentálisnak tűnő kudarc miatt. A sivárság kellős közepette egy kis írásra bukkantam, amelyet több mint száz esztendővel ezelőtt vetett papírra egy festőművész, John Ruskin.
"Igaz, hogy amikor szünetjel van, nem szól a zene - viszont a szünet is része a zenének. Életünk szólamában a dallamot időnként szünetek szakítják meg, és balgaságunkban úgy gondoljuk, vége a zenének. Isten egy időre "megállj"-t parancsol - talán betegséget küld, vagy meghiúsít terveket, hiábavaló igyekezetet. Ezáltal hirtelen szünethez érkezünk életünk himnuszában. Fájdalmasnak találjuk, hogy hallgatnunk kell, és nekünk nincs szerepünk abban az énekben, amely különben megállás nélkül száll a Mindenható Isten felé.
De vegyük csak fontolóra, miről is van szó: hogyan olvassa egy zenész a szüneteket? Látod, hogyan veri az ütemet, hibátlanul, pontosan számolva, és azután a kellő pillanatban megint belép a következő hanggal, tisztán és habozás nélkül, mintha misem történt volna.
Amikor Isten életünk zenéjét írja, nem tervszerűtlenül dolgozik! Nekünk pedig az a dolgunk, hogy figyeljünk, és ne ijedjünk meg a szünetektől. Ezek felett nem szabad "elkennünk" a hangot, és kihagyni sem szabad őket. Nem teszik tönkre a dallamot, és a hangnemet sem változtatják meg. Ha fölfelé tekintünk, látni fogjuk, hogy maga Isten diktálja az ütemet. Ha Őrajta tartjuk szemünket, akkor kellő időben, tévedés nélkül, tisztán zengő hanggal fogunk újra belépni."
Így adta meg nekem az Úr pontosan azt az üzenetet, amelyre olyan nagy szükségem volt: az, ami nekem csak egy nagy ürességnek tűnt, az is része volt életem muzsikájának. Nekem az Ő énekét kell zengnem, nem a magamét. Az Ő akaratát kell cselekednem, nem pedig a saját fejem után mennem. Hadd nézzek tehát állandóan Őrá, hiszen egyedül Ő látja a teljes partitúrát. "Nappal szeretetét rendeli mellém, éjjel éneket ad számba az Úr." (Zsolt 42:9)
Anikó Williams fordítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!