2011. április 14., csütörtök

62. Húsvéti készülődés 3.

Immár a lakás is kezd húsvéti díszítésbe öltözni.
Gondolkoztatok már azon, hogy mi köze a nyúlnak a tojáshoz? Nézelődtem a net-en, és találtam egy egészen hihető magyarázatot:

A húsvéti nyúl megjelenésének magyarázata már jóval nehezebb. Az ünnep termékenységgel kapcsolatos vonatkozásában, magyarázat lehet a nyúl szapora volta. Mivel éjjeli állat, a holddal is kapcsolatba hozható, mely égitest a termékenység szimbóluma. Nyúl és tojás ősi kapcsolatát abban látják a kutatók, mely a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk a húsvéttal kapcsolatosan német közvetítéssel került, de kialakulását homály fedi. Az is lehet, hogy egy egyszerű tévedésről van szó, mert régen egyes német területeken húsvétkor szokás volt gyöngytyúkot ajándékozni tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A félreértés abból eredhet, hogy németül a nyúl neve Hase.
Mindenesetre a tojáshozó nyúl igen népszerűvé vált, a múlt század végén a képes levelezőlapok elterjedésével sokfelé eljutott.


A kép tanúsága szerint nálam a bárányok nyertek, a középső, rózsaszín ruhás bárány nénit most kaptam ajándékba :) Ugye milyen aranyos?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!