2013. február 5., kedd

507. Egy történet / Eine Geschichte

A történet egy öregemberről szól, aki Kentucky hegyei közt élt fiatal unokájával. Minden reggel a nagyapa korán kint ült a konyhában, és olvasta régi, megviselt Bibliáját. Az unokája, aki ugyanolyan szeretett volna lenni, mint ő, mindenben utánozni igyekezett a nagyapját. Egyik nap megkérdezte: ,,Papa, én is próbálom olvasni a Bibliát úgy, mint te, de nem értem azt, és amit értek, azt is elfelejtem, amint becsukom. Mire jó a Biblia-olvasás?"

A nagyapa, aki közben szenet tett a tűzre, csendesen odafordult hozzá, és azt mondta: ,,Fogd meg ezt a szeneskosarat, menj le a folyóhoz, és hozz egy kosár vizet!"

A fiú úgy tett, ahogy mondták neki, bár az összes víz kicsurgott a kosárból, mielőtt visszaért volna a házhoz. A nagyapa nevetett, és azt mondta: ,,A következő alkalommal egy kicsit jobban szedd a lábad!", és visszaküldte azzal, hogy próbálja újra. Ezúttal a fiú gyorsan futott, de a kosár csak üres volt, mire hazaért. A szuszból kifogyva mondta nagyapjának, hogy lehetetlen a kosárban vizet hozni, és elindult, hogy vödröt kerítsen a kosár helyett. Az öregember ezt mondta: ,,Nem akarom, hogy vödörrel hozd a vizet; én egy kosár vizet kérek. Meg tudod te azt csinálni, csak nem igyekszel eléggé", ezzel el is indult, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy megnézi, hogyan sikerül a következő forduló. Bár a fiú tudta, hogy lehetetlen, most már csak azért törte magát, hogy lássa a nagyapja az igyekezetét. Megmerítette a kosarat és futott, ahogy csak tőle telt. Természetesen sokkal azelőtt, hogy elérte volna a nagyapját, a kosár már üres volt.

Alig bírt beszélni. ,,Látod, papa, nincs értelme, ugye te is így gondolod?" Az öregember azt mondta: ,,Nézd meg a kosarat!" A fiú ránézett, és a kosár másmilyen volt. A régi, piszkos szeneskosár helyett egy tiszta kosár volt a kezében.

„Fiam, ez történik akkor is, amikor a Bibliát olvasod. Lehet, hogy nem érted, vagy nem emlékszel mindenre, de amikor olvasod, az kívül-belül megváltoztat. Ez Isten munkája az életünkben. Ez az, amit csak Isten tud elvégezni: átalakítani bennünket kívül-belül, és lassan Krisztushoz, a Fiához hasonlókká leszünk.
forrás: Internet

Einst lebte in den Bergen östlich von Kentucky ein Großvater mit seinem jungen Enkel. Jeden Morgen stand der Großvater früh auf, setzte sich an den Küchentisch und las in seiner Bibel. Sein Enkel wollte wie sein Großvater sein und versuchte diesen auf jeder Art und Weise zu imitieren. Eines Tages fragte der Enkel: "Großvater! Ich versuch so wie du die Bibel zu lesen, aber ich versteh es nicht, und was ich verstehe, dass vergesse ich sobald ich das Buch schließe. Was nützt es Bibel zu lesen?"

Ruhig wendete sich der Großvater vom Legen der Kohle in den Ofen ab und antwortete: "Nimm diesen Kohlekorb zum Fluss und bring mir diesen Korb mit Wasser gefüllt zurück."

Der Junge tat wie ihm geheißen, aber all das Wasser lief aus dem Korb, bevor er das Haus erreichte. Der Großvater lachte und sagte: "Beim nächsten Mal musst du schneller sein", und schickte ihn mit dem Korb wieder zurück zum Fluss um es erneut zu versuchen. Diesmal rann der Junge schneller, aber wieder war der Korb leer, bevor er das Haus erreichte. Außer Atem erzählte er seinem Großvater, dass es unmöglich sei, Wasser in einem Korb zu transportieren und ging stattdessen einen Eimer holen. Der alte Mann sagte: "Ich will keinen Eimer voll Wasser, sondern einen Korb voll Wasser. Du hast es nur nicht genügend versucht", und er ging aus der Tür um zu sehen, wie der Junge es erneut versuchte.

An diesem Punkt wusste der Junge, dass es unmöglich war, aber er wollte seinen Großvater zeigen, dass selbst wenn er so schnell wie möglich rennen würde, das Wasser dennoch aus dem Korb strömen würde bevor er das Haus erreicht. Der Junge tauchte den Korb wieder in den Fluss und rannte schnell, aber als er seinen Großvater erreichte war der Korb wieder leer.

Außer Atem sagte er: "Großvater, es ist nutzlos! So, du denkst es ist nutzlos?" Der Mann sagte: "Schau dir den Korb an!" Der Junge schaute sich den Korb an und bemerkte, dass der Korb anders war. Es hatte sich von einem schmutzigen alten Kohlekorb verwandelt und war jetzt sauber, innen und außen.
"Sohn, das ist, was passiert, wenn du die Bibel liest. Du kannst vielleicht nicht alles verstehen oder dich an alles erinnern, aber wenn du es liest, wirst du dich verändern, im Inneren und Äußeren. Das ist das Werk Gottes in unserem Leben."
vom Internet

4 megjegyzés:

 1. igen, igen, igen, alázattal igen...

  VálaszTörlés
 2. Kusza napjaimban nagy vígasztalás ez a kis történet!

  VálaszTörlés
 3. Ja,das ist eine gute Geschichte um zu verstehen,worum es geht!
  Ich kannte sie schon,aber es tut gut sie wieder mal vor Augen zu haben! Danke!
  Liebe Grüße,Ulla

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!