2011. május 3., kedd

78. Mindennek rendelt ideje van

Egyik ismerősöm édesapja nagyon beteg. Hónapok óta szenved, a család a kiborulás határán van, nehéz megoldani az ápolást, a folyamatos felügyeletet. Többször elhangzott már a mondat, „mindenkinek jobb lenne, ha segítenének rajta, hogy csendben elmehessen”. Csakhogy erre ma még Magyarországon nincsen lehetőség.
Azt olvastam, Hollandiában létezik egy törvény, amely kimondja, hogy a holland orvosok automatikusan mentesülnek az euthanáziát tiltó rendelkezés alól, amennyiben a beteg gyógyíthatatlan; fizikai vagy szellemi szenvedése embertelen; vagy határozottan kérte, hogy életének vessenek véget, segítsenek szenvedése megszüntetésében; vagy mert haldoklik és már nagyon közel van a halálhoz.
Afrikában állítólag van egy bennszülött törzs, amelynek érdekes szokásai vannak. Csak addig lehet valaki a törzs tagja, amíg erős, egészséges, munkaképes. Amikor pl. egy édesanya megöregszik, legyengül, nem bírja tovább ellátni a családot, akkor a legidősebb fia ölbe veszi, elviszi jó messzire a sivatagba, és ott hagyja… meghalni. Az idős emberek ismerik ezt a szokást, érzik, tudják, mikor jött el az ő idejük. Tudják, hogy másnap útnak indulnak velük a sivatag felé, ezért előző nap sok-sok zöld levelet gyűjtenek. Egész úton, míg haladnak, be, egyre mélyebbre a sivatagba, szórják a zöld leveleket… útmutatónak, hogy a fiuk biztosan hazataláljon.
Mikor lesz valaki túl öreg arra, hogy dolgozzon, szolgáljon, éljen? A Prédikátor könyve 3. részében van egy gyönyörű felsorolás, amely így kezdődik: „Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett…” Sokszor elolvastam már ezt a 10 igeverset, és mindig találok benne valami újat, valami olyat, ami éppen a mostani helyzetről szól, ami elgondolkodtat, ami felkavar.
Mi emberek, mindig jobban tudjuk, hogy mikor minek van itt az ideje. Dönteni szeretnénk életek, sorsok felett. Eldönteni, hogy mikor, kinek, mi lenne a legjobb. Isten törvénye másképp rendelkezett. Bár sokszor nem értjük, nem tudjuk, miért van ez így, Ő azt akarja, hogy elfogadjuk, egyedül Ő dönthet élet és halál felett. Mert egyedül Ő az, aki jobban tudja, aki tényleg tudja…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!