2011. május 21., szombat

82. Májusi hó

Persze a cím csak tréfa, mert amit a képen láttok, az nem hó, hanem gyönyörű szőnyeg százszorszépekből!
Ma csodaszép napom volt. Tóalmáson jártam, az Élet Szava Alapítvány táborában. Ha a linkre kattintotok, további szép képeket is láthattok az Andrássy-kastélyról és parkjáról.
June Hunt volt az előadó, aki a Hope for the Heart (a Szív Reménysége) csapat egyik tagja (a logójukat egyszer tuti megpróbálom xszembe önteni :)) A téma pedig a megbocsátás.
Néhány gondolatot szeretnék veletek megosztani előadásából:
A megbocsátás egy tartozás elengedését jelenti. Nem várod el az illetőtől többé, hogy kimondja: sajnálom. Ezért egyoldalú folyamat. Persze nem zárja ki, hogy a másik valamikor mégis bocsánatot kérjen tőled, de ez nem feltétele a te megbocsátásodnak.
A megbocsátás feltétel nélkül történik, nem azért, mert a másik megérdemli. Ez a te döntésed, a te ajándékod a másik számára, amiből azonban te is nyersz. Könnyebb lesz a szíved - szárnyaló -, és testi-lelki egészségedet is őrzöd ezzel.
Nem egyenlő minden esetben a megbékéléssel, ahhoz két ember kell. Sőt, a megbocsátáshoz nem is mindig tartozik hozzá a megbékélés. Nem vagy köteles újra "puszipajtás" lenni azzal, aki megsebezte a lelkedet. Állíthatsz határokat a további kapcsolatotokban a saját védelmedben. De nem dédelgetheted a sérelmeidet, nem szabad megkeseredned, nem követelhetsz elégtételt, nem lehetsz te a büntetésvégrehajtó. El kell engedned a másikat.
Mondd ki, hogy átadod Istennek ezt a dolgot, és nem akarsz te lenni a bíró.
Az sem igaz, hogy megbocsátva, elfelejtve. Persze, ha valaki rálép a lábadra, arra évek múlva nem fogsz emlékezni. De természetes, hogy emlékszünk, ha nagy volt a sérelem, a fájdalom. Ez nem zárja ki a megbocsátás őszinteségét. Egyedül Isten az, aki képes megbocsátani ÉS elfeledni minden bűnünket, ha kérjük ezt tőle. 
Ugye, milyen nehéz megbocsátani? Megtapasztaltad már, hogy ha sikerül, milyen csodálatos? Bízom benne, hogy igen. Ha nem, ha van valami "dédelgetett" sérelmed, akkor tedd meg, tedd le most!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!