2014. június 24., kedd

802. Egy kérdés és az utolsó betű / Eine Frage und der letzte Buchstabe

Tavaly vettem egy tő levendulát. Későn vettem, a virág már száraz volt rajta... idén virágzott nálam először... no nem sokat, összesen 4 szál van rajta... ráadásul csak most kezdett el nyílni... ha nem lenne egyértelműen levendula illata, elbizonytalanodnék...
Levendula-szakértők! Van fehér (nagyon-nagyon halványlila) levendula is? Levendula ez egyáltalán??? :)))
Voriges Jahr habe ich einen Lavendel gekauft. Ich habe es ganz spät gekauft, die Blumen waren schon ausgetrocknet... in diesem Jahr hat es erste mal bei mir geblütet... aber nicht viel, nur 4 Blüten... und es beginnt nur jetzt blüten... wenn es nicht eindeutig als Lavendel duften würde, würde ich ganz unsicher, was das ist...
Lavendel-Experten! Gibt es auch weißer (ganz-ganz helllila) Lavendel auch? Ist es tatsächlich Lavendel??? :)))


Elkészültem az utolsó betűvel, így most már teljes a Blue Bell ABC! :)
Ich bin mit den letzten Buchstabe fertig, so ist das Blue Bell ABC schon komplett! :)


További szép hetet kívánok mindenkinek!
Weitere schöne Woche wünsche ich Allen!

16 megjegyzés:

  1. Es gibt weissen Lavendel "Lavandula angustifolia Alba" . G***le mal danach. Du wirst dann auch Anleitungen zur Pflege finden. :-)
    Gruss Christa

    VálaszTörlés
  2. Igen van "fehér" levendula igazi különlegesség. Javasolnám ha van lehetőséged rá ültesd ki a cserépből, hagyjál neki helyet a növekedéshez és 1-2 éven belül meghálálja.
    Meggy befőzésen túl vagy? Nálunk folyamatosan érik.

    VálaszTörlés
  3. Ha az illatát is érzed, akkor tuti, hogy levendula :)

    Ne keseredj el, az első két évben az enyém is filózott, hogy megmaradjon vagy ne maradjon meg...:) megmaradt, ha nem is dúskálok levendulában, azért mindig megörvendeztet a virágaival.

    Én is azt javasolnám, hogy ültesd ki, napos helyre, de azért locsold ha nagy szárazság van. Ősszel vagy tavasszal jól vissza kell vágni, mert annál jobban hozza az új hajtásokat, virágokat.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem igen, van fehér levendula. Ha kiülteted, akkor klasszul megbokrosodik. Majd írd meg, mi lett a levenduláddal!

    VálaszTörlés
  5. Igen, ma reggel a Móricz Zs. körtéren a szobornál láttam lila és világos - fehér színűt (most nincs fotómasinám, de ha visszakapom és még lesz virág lefotózom :))
    talán ilyen: https://www.jardins-sans-secret.com/detail/3423/Lavandula-Angustifolia-Nana-Alba-Lavender.html
    (még rózsaszínűt is láttam ezen az oldalon)

    VálaszTörlés
  6. Non ho mai visto una lavanda così.
    Ma se profuma di lavanda lo è certamente :)
    Un abbraccio grande
    Sonia

    VálaszTörlés
  7. Hallo Palko,

    vielen Dank für das schön Alphabet.
    Bei der Blume kann ich dir leider nicht helfen.

    Wünsche dir ebenfalls eine schöne Woche, Manuela

    VálaszTörlés
  8. Van hát! Sőt,az a ritkaság!!!!! Én néhány évig nem rendesen metszettem a levendulámat ,idén visszacsupáltam és most virágozgat. Nem egyidőben virágzanak.Ez a magas,ami nekem van,ez későbbi, de hosszabban virágzik,a rövidebb szárúak korábbi virágzásuak.

    VálaszTörlés
  9. Természetesen. Nekem is van olyan, jó alaposan vágd vissza. Dúsulni fog és bőven virágozni.
    Lehetőség szerint ültesd ki( nálam délkeleti félárnyékban érzi jól magát a meszes hegyi talajon) ha nem akkor nagy 20 cm < cserépbe

    VálaszTörlés
  10. Már mindent megírtak helyettem :) Nekem is van fehér levendulám, majd a következő virágzásnál megmutatom :)

    VálaszTörlés
  11. A levendulához nem tudok hozzászólni.
    De meggyel én is foglalkoztam. Jó nagy meló a magozás!

    VálaszTörlés
  12. Nekem is van fehér, nem olyan aromás, de különlegességképpen jól mutat a kertben. Az enyém tűző napon van, már elvirágzóban...

    VálaszTörlés
  13. Szia

    Segítséget szeretnék kérni:pár éve hímzek keresztszemes mintákat (a SAL is lassan kész majd mutatom) és mosás után tekeredik az anyag, csavarodik, nem lehet szépen kifeszíteni.
    Elveszti az anyag a tartását. Van erre valami technika, hogy hogyan kellene bánni vele? A hímzést megtanultam, de a kész munka örömét elveszi, hogy nem lehet szépen kifeszíteni az anyagot. Hogyan kellene ezt csinálni?
    Vagy ne mossam ki? Lehet, hogy jó lenne, de egy olyan darabon amin 2-3 hónapig dolgozom, mégiscsak illene. (bár megtanultam, hogy csak tiszta kézzel nyúlok hozzá, tehát max por jön ki belőle.)

    Köszönöm a választ.

    Ildikó


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!
      Sajnos a mosás témában nem tudok Neked segíteni... még soha nem mostam ki egyetlen kész munkámat sem, nem mertem vállalni a kockázatot... :) ... én is mindig tiszta kézzel igyekszem hímezni, és nem éreztem szükségét a mosásnak... a kézzel festett fonalaknál - amit gyakran használok - ez egyébként is kerülendő...
      Annyit ígérhetek, hogy valamelyik bejegyzésben felvetem ezt a kérdést, hátha kapunk segítséget a tapasztaltabbaktól :)
      Köszönöm, hogy olvasol, és hímzel is a mintáimból! :)
      Minden fotónak örülök!

      Törlés
    2. Ha jó alapanyagot választasz,akkor nem szabad,hogy elveszítse a tartását.Ez persze drágább,de megéri; ha már annyit fáradozunk a munkával,legyen szép és tartós a végeredmény. A mosás inkább csak nyomkodás legyen,és lehetőség szerint fektetve,formára igazítva szárítsd! Vasalás közben lehet igazítani,ha mégis valamelyik irányba elcsúszott volna.

      Törlés
    3. Köszönöm mindkettőtöknek. Azon vagyok akkor hogy megálljam, hogy ne mossam. Talán azért is szoktam hozzá, mert a nagyimtól azt láttam, hogy ki kell mosni, igaz ő terítőket hímzett.

      Ildikó

      Törlés

Köszönöm a látogatásodat!
Danke für Deinem Besuch!